Nieuws

15 juli 2020

Integrale uitgave van de Blauwe Reeks

Willy Vandersteen schreef en tekende in de jaren '50 acht avonturen van Suske en Wiske voor het weekblad Kuifje. Na voorpublicatie in het tijdschrift werden deze verhalen ook in album uitgebracht. Omdat de meeste van deze uitgaven, ter onderscheid van de serie met verhalen uit de krant, een blauw omslag kregen staan ze bekend als de Blauwe Reeks.
Alle 8 verhalen uit Kuifje, die door veel liefhebbers tot de besten uit de reeks worden gerekend, worden dit jaar gebundeld in 2 kloeke verzamelbanden. Preview foto
De verhalen uit de Blauwe Reeks werden ook allemaal opgenomen in de gewone Rode Reeks. Voor die uitgaven werden de meeste avonturen ingekort zodat ze aan het standaard aantal pagina's van de albums in die serie voldeden.
In deze twee bundelingen worden de verhalen in hun volledige lengte opgenomen.

Het eerste deel, dat verscheen in juli, bevat de verhalen Het Spaanse spook, De bronzen sleutel, De Tartaarse helm en De schat van Beersel

In het najaar zal het tweede deel verschijnen met daarin Het geheim van de gladiatoren (ook bekend als Goud voor Rome), De gezanten van Mars, De groene splinter en Het gouden paard.

 

In beide delen is een uitgebreid achtergronddossier opgenomen geschreven door Niels van der Made, de voorzitter van De Fameuze Fanclub
Het dossier in deel 1 kreeg een inleiding van Marcel Wilmet, voormalig hoofdredacteur van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

 

De bundelingen worden uitgevoerd in hardcover. 
Naast de gewone versie wordt van elk deel ook een luxe editie uitgebracht in een beperkte oplage van 325 exemplaren. Deze luxe editie, met linnen rug, gaat vergezeld van 4 door Luc Morjaeu getekende Ex Librissen. 

De gewone editie van het album kan nog worden besteld in onze Webshop.


Vandersteen maakte ook een aanzet voor een 9e verhaal voor Kuifje, met als titel De sonometer. Dit verhaal werd niet afgemaakt omdat de samenwerking met het weekblad werd beëindigd. In het jubileumjaar van Suske en Wiske zal het aan het eind van 2020 dan toch verschijnen. Het verhaal wordt voltooid door tekenaar Dirk Stallaert en scenarist François Corteggiani. 

 

De Blauwe Reeks - Deel 1

Ex Librissen Luxe editie Deel 1