Nieuws

23 november 2022

De verdwenen joker

Fans van de verhalen uit de befaamde Blauwe Reeks van Suske en Wiske kunnen genieten van een nieuw avontuur dat dezelfde sfeer uitstraalt: De verdwenen joker.
Het album is een hommage aan de Blauwe Reeks waarvoor Dirk Stallaert de tekeningen heeft verzorgd, op een scenario van Ronald Grossey.

 

 


Preview foto
De Blauwe Reeks van Suske en Wiske werd in 2020 onverwachts aangevuld met een negende deel. Het tot dan onvoltooide verhaal De sonometer werd bewerkt door scenarist François Corteggiani en tekenaar Dirk Stallaert.
Met de publicatie van dat verhaal werd de Blauwe Reeks definitief afgesloten. Vandersteen liet immers geen andere ideeën na voor deze serie verhalen, die speciaal werden gemaakt voor het weekblad Kuifje. Alleen voor het geplande nieuwe avontuur De sonometer, maakte hij nog enkele tekeningen.

Met het hommage-album De verdwenen joker is dan toch nog een verhaal gemaakt in de stijl en sfeer van de verhalen voor Kuifje. 

 

Dirk Stallaert was al vaker betrokken bij de avonturen van Suske en Wiske.
Enkele jaren vóór het verschijnen van "De sonometer" tekende hij mee aan enkele verhalen uit de reguliere reeks en een aantal korte verhalen voor TrosKompas.
Ronald Grossey is goed bekend met het werk van Willy Vandersteen. In 2007 verscheen van zijn hand het boek "Studio Vandersteen : Kroniek Van Een Legende 1947 - 1990", waarin veel medewerkers van de geestelijke vader van Suske en Wiske de revue passeerden.

De korte inhoud van het verhaal is:
"Maandag 14 april 1958.
Lambik, Suske en Wiske wandelen blijgezind rond op de Heizelvlakte in Brussel. Vele prachtige paviljoenen kunnen nog een laatste likje verf gebruiken, hier en daar is er nog een extra spijker nodig, want over drie dagen zal de Expo '58 officieel zijn deuren openen. Als journalist mag Lambik in avant-première de site bezoeken, om alvast sfeerindrukken aan de hoofdredactie te bezorgen, en zijn twee vrienden mogen hem vergezellen. Vooral Lambik is in de wolken want hij kreeg de opdracht om later die week de ravissante filmactrice June West te interviewen. Hij zweeft ook letterlijk want botst op een vreemde jongeman die duidelijk gehaast is. De vreemdeling vlucht weg, achternagezeten door twee mannen, maar steekt nog vlug een kaartspel in het vestzakje van Lambik.
Suske ontdekt dat er drie kaarten ontbreken. Diezelfde avond wordt het kaartspel gestolen.
De drie ontbrekende kaarten worden de inzet van een spannend avontuur met Amerikaanse geheimagenten en Russische spionnen, een computernerd, een plichtsbewuste ambtenaar van het Ministerie, een filmdiva en de hypnotiseur Priem in hoofdrollen."

 

Zoals gebruikelijk zullen van De verdwenen joker weer meerdere edities worden uitgebracht.
De variaties die zullen verschijnen zijn:

 • Nederlandse softcover: 56 pagina's – € 9,99
 • Nederlandse hardcover: 64 pagina's met dossier van 8 pagina's – € 14,99
 • Franse hardcover: 56 pagina's – € 14,99
 • Luxe halflinnen – 56 pagina's met 4 pagina's aan schetsmateriaal en ex libris – € 65
 • Luxe suede – 56 pagina's met 4 pagina's aan schetsmateriaal en ex libris – € 100
 • Luxe groot formaat – 56 pagina's in zwartlijn en 2 ex librissen – € 150

  Kijk in onze Webshop voor de edities van De verdwenen joker de bij De Fameuze Fanclub beschikbaar zijn.
  De verdwenen joker - cover
  De verdwenen joker - Pagina 1
  De verdwenen joker - Pagina 2De verdwenen joker - Pagina 3